Verkiezing Friese Wouden lunchgerecht
3 mei 2014
Verkiezing Friese Wouden lunchgerecht
De bezoekers en inwoners onze Friese Wouden letterlijk laten proeven. Dát is wat Stichting Toeristisch Netwerk Friese Wouden en Stichting Wâldpyk het komende jaar willen bereiken. Hoe? Met een Friese Wouden lunchgerecht. De stichtingen roepen, in hun zoektocht naar dit lunchgerecht, alle Friese professionele en amateur koks op hun recept in te sturen. Maakt u het lunchgerecht dat een ieder móét hebben geproefd, willen ze kunnen zeggen dat ze in de Friese Wouden zijn geweest. Deel úw recept.
Voornoemde stichtingen dagen professionele en amateur koks uit om hét Friese Wouden lunchgerecht 2014 te maken. Maandag 26 mei 2014 beoordeelt een deskundige jury, bij Kwartier Noord in Katlijk, welk lunchgerecht hét Friese Wouden lunchgerecht van 2014 wordt.
Waar moet het Friese Wouden lunchgerecht aan voldoen?
- Het gerecht moet voor minimaal 50% uit streekproducten uit de Friese Wouden bestaan.
Onder de Friese Wouden verstaan we het oostelijk boomrijke gedeelte van Friesland. - Het gerecht moet symbool staan voor de Friese Wouden.
- Het gerecht moet goed door andere koks, amateurs en professionals, te bereiden zijn.
Mee doen
Tot en met 20 mei aanstaande kunnen de koks meedingen naar de titel winnaar Friese Wouden lunchgerecht 2014. Een jury, bestaande uit gerenommeerde smaakexperts, kiest vijf inzendingen. Deze genomineerden ontvangen een uitnodiging om het gerecht maandag 26 mei in de professionele keuken van Kwartier Noord in Katlijk te bereiden. De jury kiest vervolgens, onder toeziend oog van genodigden en pers, het Friese Wouden lunchgerecht voor 2014.
Stichting Toeristisch Netwerk Friese Wouden en Stichting Wâldpyk promoten het winnende lunchgerecht dusdanig om het in de hele Friese Wouden op de kaart te krijgen. Het winnende gerecht staat, desgewenst samen met de kok, een jaar lang in de schijnwerpers.
Op www.beleeffriesland.nl/friesewoudenlunchgerecht staat aanvullende informatie over de verkiezing en is aanmelding mogelijk.
Achtergrond
De Friese Wouden, het oostelijk deel van Friesland is een relatief onbekend gebied en heel anders dan het beeld wat men over het algemeen bij Friesland heeft. Hier geen weidse vergezichten en meren maar juist een besloten coulissen-landschap met bossen, heide en zandverstuivingen en zelfs riviertjes, veengebieden en moerassen. Het gebied kent een rijke cultuur en historie met de veenontginning, Domela Nieuwenhuis, de Oranjes, kunstenaars als de Rinsema’s en Jan Mankes en haar (deels) drietaligheid (Nederlands, Fries en Stellingwerfs).
De Friese Wouden laat zich graag zien als een gebied waar je echt van het leven geniet en waar je veel onderneemt en beleeft. Hier heb je onverwachte ontmoetingen, doe je inspiratie op, kun je onthaasten. Hier verblijf je weldadig in een groene en duurzame omgeving. Hier ondervind je dat niet het vele goed is, maar het goede veel. De Friese Wouden prikkelt je zintuigen, hier stel je je open om het eigen karakter – de authenticiteit – van deze streek te ontdekken. Alles onder de pay off ‘Land van natuurlijk ritme’.
Dit natuurlijk ritme is verbonden aan:
- Tijd (seizoenen, historie, toekomst, dag/nacht)
- Zintuiglijk ervaren (proeven, voelen, zien, horen, ruiken)
- Natuur (vanuit- of juist leiden tot ieders eigen natuurlijke ritme; actief of rustig)
Natuurlijk ritme geeft ook een bepaalde sfeer:
- Authentiek
- Gastvrij (mensen laten genieten)
- Thuisgevoel (natuur/natuurlijk ritme basis voor gezamenlijkheid)
- Ontdekken, verrassend
Ambitie Smaak
Via smaak wil Toeristisch Netwerk Friese Wouden inwoners en gasten de regio laten proeven. Laten proeven van wat de eigen regio voortbrengt en waar restaurants mee koken. In dit kader is de ambitie uitgesproken:
1. dat de restaurants/horeca in de regio gerechten serveren die voor minimaal 50% uit streekproducten uit de Friese Wouden bestaan. Producten die de tijd hebben gekregen om volgens het ritme van de natuur te groeien en bovendien dichtbij te krijgen zijn zodat de footprint zo klein mogelijk is;
2. een typisch Friese Wouden lunchgerecht te ontwikkelen wat iedereen die lunchgerechten serveert kan maken en serveren;
3. zorgdragen dat restaurants/horeca buiten de regio de streekproducten van de Friese Wouden kennen en daarmee ook de Friese Wouden letterlijk op de kaart zetten.