- ga samen een ijsje eten of een kopje koffie drinken.
- Neem je moeder mee naar de bioscoop, een concert, het museum of theater.
- Ga (als het weer geschikt is) samen picknicken.
- Zet een speurtocht uit
- Ga samen fietsen (en onderweg picknicken)
Moederdag: Zuinig op je moeder én zuinig op de natuur!
Moederdag: Zuinig op je moeder én zuinig op de natuur!
Zondag 12 mei is het weer Moederdag, het moment om de allerliefste moeder in het zonnetje te zetten. Hoe mooi zou het zijn als je een cadeautje gaf dat goed voor je moeder én de planeet is? We hebben wat tips voor kadootjes én voor een lekker ontbijtje. Zo maak je je moeder gegarandeerd blij!
Geef een ervaring:
Geef een consumable gift:
- een flesje wijn,
- losse thee
- een shampoo bar
- plant, voor in de tuin of voor in huis.
Maak zelf een cadeautje; dat is heel persoonlijk en erg leuk om te doen:
- ga aan de slag in de keuken en bak een lekkere taart of koekjes
- maak een scrubje voor je moeder of vader
- maak een lekker geurtje met behulp van geurbloemen uit de tuin.
- Maak een sieraad
- Haak of brei een leuk sjaaltje
- Plak met scherven op een plaat een mooi schilderij
- Maak een lied of een muziekje
De beste start: ontbijt op bed
Hoe begin je Moederdag beter dan met een ontbijtje op bed? Wij hebben wat tips voor je om de ontbijtjes ook wat duurzamer te maken:
- Kijk voordat je naar de supermarkt gaat altijd eerst wat je in huis hebt (gooi niks weg)
- Gebruik lokale producten, ga bijvoorbeeld eens langs bij een boer in de buurt. Of vraag in de winkel of op de markt naar streekproducten
- Gebruik groente en fruit uit het seizoen. In mei zijn dat: aardbeien, appel, banaan, pompelmoes, rabarber en sinaasappel. In juni is de keuze ruimer en komen daar nog abrikozen, frambozen, keren, meloen, perzik, pruimen, rode en blauwe bessen bij.
Hieronder hebben we wat recepten voor je op een rijtje gezet. Hoe ga jij je moeder dit jaar in het zonnetje zetten?
Aardbeienyoghurt
Ingrediënten:
- Griekse yoghurt
- Honing
- Aardbeien
Maak in een hoog glas laagjes van achtereenvolgens het fruit, de honing en de yoghurt. Herhaal drie keer en garneer met wat fruit en een drupje honing.
Wentelteefjes
- 6 sneetjes brood
- 1 ei
- 200 ml melk
- 50 g boter of margarine
- 6 eetlepels suiker
- 3 theelepels kaneelpoeder
Breek het ei boven een kom. Schenk de melk erbij en klop het met een garde goed door elkaar. Schenk dit eimengsel in een diep bord.
Leg een sneetje brood in het eimengsel en laat het brood goed nat worden. Haal het er weer uit en leg ze op een ander bord. Doe dit ook met de volgende sneetjes.
Meng in een diep bord suiker en kaneel. Verhit in een koekenpan de helft van de boter. Leg twee sneetjes geweekt brood in de hete boter. Bak ze in 3 minuten aan één kant bruin. Omkeren en ook die andere kant bruin bakken. 2 minuten moet genoeg zijn. Schep ze uit de pan op het bord met de suiker en de kaneel. Wentel de sneetjes er door (‘wentelteefjes’!) zodat ze helemaal bedekt zijn.
Zo wordt oud brood ineens een lekker tussendoortje of toetje!
Mugcake
- 1 banaan
- 1 handje havermout
- 1 ei
Prak de banaan in een redelijk grote mok. Zorg dat het een beetje ‘nattig’ wordt. Voeg de havermout toe en roer alles goed door. Als laatste sla je een eitje kapot boven de mok en roer je dat goed door de rest van de ingrediënten. Zet vervolgens je mengsel ongeveer 4 minuten op 400Watt in de magnetron. Je kunt ook minder tijd en meer Watt gebruiken, maar dan krijgt je ei een andere substantie.
Kieper je cakeje op een bordje. Je kunt je baksel versieren met wat fruit, rozijntjes, noten of kaneel.
Meer inspiratie nodig? Neem eens een kijkje op de website van het zero waste project.