Kan Friesland haar 640.000 inwoners zelf voeden?
“Ik zou durven beweren dat Friesland dan wel het stedelijk veld Leeuwarden zichzelf nu nog geen dag kan voeden”, aldus Willem Foorthuis, Lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen van de Hanzehogeschool in Groningen. “De boeren produceren trouwens geen voedsel maar slechts grondstoffen voor voedsel. Verder is een groot deel van de duizenden Friese boeren volstrekt opgehangen aan melk en daarmee is er slechts bulkproductie gericht op de wereldmarkt. In geografische termen noemen we dat een derde wereld economie. En dan experimenteren met streekproducten en op kleine schaal koppelen van producent en afnemer lost niets op. Na jaren van onderzoek is wel komen vast te staan dat de grootverbruikers dit niet willen en dat een business case op deze aanpak niet haalbaar is.”
Het Lectoraat Duurzaam Coöperatief ondernemen van Willem Foorthuis onderzoekt of het mogelijk is de korte voedselketen in ere te herstellen. Dat moet voor de food-gerelateerde bedrijven in het Westerkwartier een nieuw duurzaam businessmodel opleveren en voor de mensen in de stad Groningen gezonde voedingsmiddelen die milieuvriendelijke zijn geproduceerd. Met de korte keten is al heel wat geëxperimenteerd, maar altijd op lokale schaal. Streekmarkten, verkoop van streekproducten, pluktuinen – al deze initiatieven bieden producenten niet de schaal en bedrijfszekerheid waarop zij hun zaak draaiende kunnen houden. En vice versa geeft het ook aan grotere afnemers in de stad niet voldoende zekerheid dat zij hun producten ontvangen. Waar de lokale schaal dus te beperkt is, heeft het op regionale schaal wél kans van slagen, mits de keten professioneel en van business to business (b2b) wordt georganiseerd. Meer info vindt u hier.
Met het project Eetbaar Fryslân werken we in Friesland aan de bereikbaarheid van het Friese product voor elke Fries. Welke tips heeft Willem Foorthuis voor ons?
Willem Foorthuis is onze spreker tijdens de GroenLunch van maandag 23 april. U bent van harte welkom!
In verband met de catering verzoeken wij u om zich aan te melden via
info@friesemilieufederatie.nl. De lunch is geheel vegetarisch. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Er kunnen maximaal 80 mensen in de zaal, dus geef je snel op. Vol=vol.
|