Martina is geboren in de Tsjechische bergen en groeide op in nauwe verbinding met de natuur, waar haar familie grotendeels hun eigen voedsel verbouwde. In 2014 verhuisde ze naar Nederland en begon als docent-onderzoeker aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Haar expertise in microbiële ecologie en moleculaire biologie maakte haar bewust van de connectie tussen bodem, planten, voedsel en mens, en de cruciale rol van micro-organismen hierin. In november 2022 werd ze lector Eiwittransitie aan deze hogeschool. Haar missie is het vertalen van bestaande kennis en het vergaren van nieuwe kennis van het microbioom om deze in te zetten voor een eiwitproductie en -consumptie die in balans is met de natuur én onze gezondheid. Daarnaast richt ze zich op de toepassing van micro-organismen als hoogwaardige eiwitbron voor humane consumptie en de ontwikkeling van hybride voedsel.
GroenLunch Eiwittransitie: Eten we in 2030 allemaal vegan?
12 oktober 2023
GroenLunch Eiwittransitie: Eten we in 2030 allemaal vegan?
Iedereen heeft de afgelopen jaren kunnen zien dat het aanbod in de supermarkt is veranderd. De schappen vullen zich met vegan alternatieven, van sojaburgers tot havermelk. Herken jij bij jezelf ander voedselgedrag? In hoeverre maken we bewuste keuzes in ons voedselpatroon? Doen we dat om de klimaatverandering tegen te gaan en de groeiende wereldbevolking te kunnen voorzien van voldoende eiwitten, of kiezen we voor onze gezondheid? Wat zijn de voordelen en nadelen van plantaardig en dierlijk voedsel voor onze gezondheid? En zijn er nog andere eiwit-alternatieven? Tijdens deze GroenLunch krijg je antwoord op deze vragen. Onze sprekers voor deze lezing zijn Martina Sura, Lector Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein en diëtist Paulien Kruiper. Voorzitter tijdens de lezing is Hans Revier, voorzitter van het bestuur van de Friese Milieu Federatie.
De vorm van deze GroenLunch is net even anders dan je gewend bent. We beginnen de lezing met enkele stellingen, waar we graag jullie mening over willen weten. Daarna zal Martina vertellen over de impact van vleesconsumptie op ons klimaat en milieu. Want dat het veel impact heeft is duidelijk, maar wat betekent dat concreet? En wat is eigenlijk gezond voor ons als mens? Hier kan Paulien meer over vertellen. Vervolgens vertelt Martina over mogelijke en innovatieve microbiële eiwitbronnen. Zo gebruikt ze fermentatie om mycoproteïnes te maken aan.
Bij de afsluiting zoeken we weer interactie met het publiek op! Martina en Paulien gaan met jullie in gesprek over wat voor jullie een goede mix is tussen de verschillende eiwitbronnen.
Martina Sura | Lector Eiwittransitie Van Hall Larenstein
Paulien Kruiper | Diëtist
Paulien Kruiper is diëtist en sociaal-geograaf. Ze heeft als diëtist honderden mensen naar een gezonder eetpatroon geholpen. Haar drijfveer daarbij is om mensen te leren om zo puur en natuurlijk mogelijk te eten. Vanuit haar brede achtergrond koppelt ze milieubesef aan (gezonde) voeding. Ze zet zich in voor de voedseltransitie omdat het mes hier aan twee kanten snijdt: beter voor de natuur en beter voor de mens. Een belangrijke manier om dit te doen is je (opnieuw) te verbinden met je eten. Met die blik kijkt ze ook naar de eiwittransitie. Tijdens de GroenLunch zal ze met de aanwezigen in gesprek gaan over wat de eiwittransitie betekent voor de Friese burgers en zal ze adviezen geven hoe mensen het verminderen van dierlijke eiwitten praktisch kunnen toepassen.
Kom je ook?
Deze lezing biedt een kans om meer te leren over de eiwittransitie, waarbij we zullen stilstaan bij de wetenschappelijke, voedingsgerelateerde en maatschappelijke aspecten van deze ontwikkeling. Laten we ons samen verdiepen in hoe we onze eetgewoonten kunnen aanpassen voor een duurzame én gezonde toekomst.
*Deze lezing is al geweest. Hier vind je aanvullende informatie die tijdens de lezing is gebruikt of benoemd.
– Presentaties
– Het rapport van de inaugurele rede van Martina Sura
– Het rapport van het Wereld Natuur Fonds