Duurzame Doeners: Karel en Corien van der Linden

Duurzame Doeners: Karel en Corien van der Linden over eten uit eigen tuim

Interview met Karel en Corien van der Linden over eten uit eigen tuin

Door: Dianne van der Craats

Duurzamer leven! Steeds meer Friezen zijn hier mee bezig. In deze serie geeft de FMF het woord aan inwoners uit Fryslân die bewust werken aan een lagere impact van hun leefstijl op de aarde. Lees over inspirerende voorbeelden en opinies en koers mee naar een circulaire economie. Een economie waarbij we slimmer en anders omgaan met grondstoffen en waarbij we meer in balans leven met de draagkracht van onze planeet. Vandaag spreken we met Karel en Corien in hun huis in Oentsjerk over voeding: zij verbouwen een groot deel van hun eigen eten in een volkstuin.

Karel: ‘We hebben een volkstuin van ongeveer 150 vierkante meter. De groenten die we daaruit halen zijn verreweg het lekkerst, vers uit de tuin. Een voordeel daarvan is dat je ook altijd seizoensgroenten eet. We zijn zelf opgegroeid met een volkstuin, onze beide families hadden er een.’ Corien: ‘Maar we zijn er zelf pas mee begonnen na ons werkzame leven, toen we aan het werk waren hadden we geen tijd voor een tuin. Hoewel, zoals met alle tuinen is het zo dat je er niet heel veel tijd in hoeft te steken. Als je het maar bijhoudt is een half uurtje op een avond al genoeg. Continuïteit is het toverwoord.’

Het allerleukste van het hebben van een groentetuin zijn natuurlijk de producten die je eruit haalt. Karel: ‘We zijn gewoon lekkerbekken, aan producten die uit de tuin komen zit zoveel meer smaak. Voedsel is zoveel lekkerder als het vers geplukt wordt’. En door de tuin heb je ook producten die je in supermarkt niet kunt krijgen, zoals meikoningin, omdat dat te bederfelijk is.

“We zijn gewoon lekkerbekken, aan producten die uit de tuin komen zit zoveel meer smaak.”

Naast hun volkstuin onderhouden Karel en Corien samen met de hele straat een aantal fruitbomen en een bijenstrook. Corien: ‘We wilden gemeentegrond omtoveren in eetbaar groen.’ Karel: ‘Alles begint nu echt te leven en te bloeien. Er zijn ook buurtbewoners die gewoon even de straat op en neer lopen om een kijkje te nemen. Zo mooi vinden ze het!’

Met al die groente en fruit tot hun beschikking is het de vraag of een bezoek aan de supermarkt verleden tijd is. Karel: ‘Niet helemaal. We verbouwen bijvoorbeeld geen paprika, dus daarvoor gaan we naar de supermarkt. We kopen dan ook met de seizoenen mee, maar vergeleken met groenten uit de tuin zijn die van de supermarkt zo smakeloos.’ Corien: ‘Dat komt waarschijnlijk omdat die producten snel moeten groeien, dan ontwikkelen de smaken zich niet.’

Het is duidelijk: Corien en Karel zijn bewust bezig met voeding. Als zij iedereen één ding konden laten veranderen aan hun eetpatroon, wat zou dat dan zijn?

Corien: ‘Er zijn zoveel kleine dingen die je mensen kan laten veranderen. Maar ik zou mensen minder vlees laten eten, vanuit zowel gezondheids- en milieuoogpunt. Als we allemaal één dag in de week geen vlees meer zouden eten, dan zijn we al zoveel verder.’ Karel: ‘Ik zou niks willen veranderen. Maar ik zou willen dat mensen nadenken over wat ze eten. Wat doet voeding met je lichaam? Wie zegt wat over voeding en welke pet hebben ze op?’

“Ik wil twee dingen: ik wil lekker eten, genieten en ik wil gezond leven. Het leven moet gevierd worden. En daar hoort verse, gezonde en vooral lekkere voeding bij.”

Corien: ‘Maar het blijft lastig om mensen bewust te maken van wat ze eten of hun gedrag te veranderen. Wij hebben vroeger qua voeding ook de dominee uitgehangen maar dat werkt niet. Ik denk dat het nog een heel lang proces is om mensen aan betere voeding te krijgen. Er zijn mensen die daar gewoon niet aan willen: ‘we laten ons onze vette hap niet afpakken’ Het is een heel langzaam proces, waarin mensen er zelf achter moeten komen dat andere dingen ook lekker kunnen zijn.’

Karel: ‘Maar dingen veranderen wel. Wij vonden het bijvoorbeeld belachelijk dat er aan alle houdbare peulvruchten suiker werd toegevoegd. Hoe vaak hebben we wel niet een mail naar de Albert Heijn verstuurd? En ook over de toevoeging van zout aan producten. En met ons veel andere mensen. Maar je ziet dus wel dat dat helpt, want je hebt bij de AH nu peulvruchten zonder suiker. En die trend van minder suiker en zout zie je in de hele industrie.’

Voeding heeft ook veel invloed op je levenskwaliteit: veel gezondheidsproblemen zijn te voorkomen met een ander dieet. En daar moeten mensen zich bewust van worden, aldus Corien: ‘Je ziet nu wel een kentering bij de jeugd. Die willen gezondere en betere voeding.’ Karel: ‘Dat zie je ook bij ons op de volkstuin: het merendeel van de tuinen is verhuurd aan jonge mensen. Het zijn echt niet alleen maar bejaarde mannetjes meer!’

Karel: ‘Uiteindelijk is het belangrijkste wat iedereen over voeding zou moeten weten hoe lekker vers eten kan zijn. Dat het spul dat je bij de McDonalds haalt gewoon bagger is. Ik wil twee dingen: ik wil lekker eten, genieten en ik wil gezond leven. Het leven moet gevierd worden. En daar hoort verse, gezonde en vooral lekkere voeding bij.’

Zin in wat lekkers? Probeer dan één van de recepten van Karel en Corien:

  • Recept Palmkool met venkel en kikkererwten
    500 gram Palmkool
    1 venkel
    2 tenen knoflook
    1 eetlepel parikapoeder
    Potje kikkererwten
    ½ fles Sugocasa (tomatensaus) of verse tomaten

    Stappen
    1. De palmkool snijden en koken (met/zonder snufje zout)
    2. Bak de venkel met de knoflook
    3. Voeg de parikapoeder en Sugocasa (tomatensaus) toe aan de venkel en knoflook
    4. Meng vervolgens de gekookte palmkool en kikkererwten er doorheen, nog even verwarmen
    5. Breng op smaak met zwarte peper (en eventueel een snufje zout) EET SMAKELIJK!