Carniforum: Proef, beleef en praat mee

10 juni 2014

Carniforum: Proef, beleef en praat mee

Op 20 juni 2014 organiseert de provincie Fryslân een mini-evenement over vlees: het Carniforum. Waarom? Volgens vele deskundigen heeft vlees een grote invloed op de ecologische voetafdruk. Die geeft aan hoeveel impact het consumeren van vlees heeft op het milieu. Er zijn echter ook deskundigen die er vraagtekens bij zetten. Hoe zit het nu echt? En hoe zit het met onze gezondheid en het dierenwelzijn? Wat kunnen we er zelf aan bijdragen? 

Carniforum

Vlees eten doen we al sinds mensenheugenis. Het is van alle tijden. Voor veel mensen maakt vlees nog steeds een vast onderdeel uit van het dagelijkse menu. Toch wankelt de positie van het stukje vlees op ons bord.

Vlees is een industrieel product geworden. Waar we vroeger het vlees bij de slager in de buurt haalden, wisten waar de koe had gelopen die als biefstuk op je bord belandde, halen we nu bij de supermarkt ons dagelijks vlees voorverpakt in mooie porties. Afkomstig van dieren die in een uiterst effectieve vleesindustrie opgefokt worden voor de slacht. Volkomen uit het zicht, tegen prijzen die nog nooit zo laag zijn geweest.

Geen wonder dat steeds meer mensen op zoek zijn naar antwoorden. Is vlees eigenlijk wel goed voor je gezondheid? Hoe weet ik of mijn vlees diervriendelijk geproduceerd is? Hoe zit het met het milieu? Waar koop ik goed en betaalbaar vlees in Fryslân?

Het antwoord op deze en meer vragen vind je op het Carniforum, een verrassend evenement op vrijdagmiddag 20 juni 2014. Daar gaat het over onderwerpen als dierwelzijn, verspilling, milieu, anders koken en foodmiles. Diverse sprekers geven vanuit verschillende invalshoeken hun mening en jij kunt hen vragen stellen. Ook kun je er tips krijgen voor het bereiden van vlees (vervangers) en kun je diverse producten proeven.

 

Iedereen is welkom

Je bent van harte welkom op het Carniforum. Het vindt plaats in de binnentuin en het restaurant van het Provinsjehûs in Leeuwarden. Toegang naar het Carniforum is aan de Oude Oosterstraat. De poorten zijn geopend tussen 13.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. Up to date blijven? Volg dan @Carniforum op twitter.

Onder leiding van dagvoorzitter Marijke Roskam passeren de volgende onderwerpen en sprekers de revue:

  • 13.45 – 13.55 uur:  Opening door Gedeputeerde S. Poepjes
  • 14.00 – 14.15 uur: Bokjes op je bord i.p.v. in de shredder door Sicco Gerlsma van restaurant Tandjong Priok en slager Jan Walburg
  • 14.20 – 14.40 uur: Dierenwelzijn, vlees en strijdige emoties door Hans Hopster, lector Dierenwelzijn bij Hogeschool Van Hall Larenstein
  • 14.45 – 15.00 uur: Hoe regionaal vlees iets toevoegt aan het bestaande assortiment door Titus Vogt van Jumbo Dokkum
  • 15.05 – 15.20 uur::  Beter eten voor hetzelfde geld. 5 principes van beter, verser, gezonder en eerlijker eten door SVH Meesterkok Albert Kooy
  • 15.25 – 15.40 uur: Melk en vlees van hun familiekudde door Hanneke Jellema van boerderij Koblomke in Loënga
  • 15.45 – 16.05 uur: Het ganzenoverschot vanuit de jacht bezien door Titus Sijmonsma, jager
  • 16.10 – 16.30 uur: Vlees, kunnen we zonder? door Feike van der Leij, lector Health & Food bij Hogeschool Van Hall Larenstein
  • 16.30 – 16.45 uur: Het recept voor herkenbaar vlees door Eric Douma Bestuurder LTO Noord
  • 16.45 – 17.00 uur: De Uitsmijter: 8 bewuste boodschappen

Demo’s en proeverijen in de tuin van het provinciehuis door o.a. Friese topchefs:

  • Saté van bokjesvlees door restaurant Tandjong Priok uit Arum
  • Worstjes van Restaurant Eindeloos uit Leeuwarden
  • Vleesgerechtjes van De Kempenaar door restaurant Het Ambacht uit Heerenveen
  • Vlees van eigen boerderij door Slagerij de Schrans uit Leeuwarden

Tenslotte zijn er informatiestands van o.a. Oars îte en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging.

Meer weten over de demo’s en achtergronden van het Carniforum? Kijk op www.fryslan.nl/carniforum onder de downloads.

Deel ook onze facebookpagina en volg ons op twitter.

 

Kom en praat mee over vlees, proef en beleef! Meld je hier aan.

Help ons om het Carniforum nog bekender te maken. Door onze facebookpagina te delen en erover te twitteren.

Het Carniforum is voor iedereen gratis toegankelijk.

Graag tot ziens op 20 juni a.s.!