Blog Ymkje: Voedselverspilling Voorkomen
15 september 2022
Mijn reis naar een duurzamer Fryslân – Voedselverspilling Voorkomen
Deze week is de vierde editie van de Verspillingsvrije Week, georganiseerd door Samen Tegen Voedselverspilling. Het mooie is: Iedereen die eet, kan meedoen. Zo vind je op de site van Samen Tegen Voedselverspilling tips om verspilling tegen te gaan en kun je ook een gratis receptenboekje downloaden met restjes recepten. Goed begin! Maar wat kun je nog meer doen?
Zo volg ik al een tijdje Mascha op Instagram met haar account duurzamekeuzes, waar ze heel veel tips en ook recepten deelt. Zo heeft ze vandaag de blog 10 tips om groenten langer vers te houden op haar site gepost. Ze geeft als tip om uien en aardappelen apart te houden, omdat ze daardoor beide sneller bederven. Ik wist dat je uien niet bij je fruit moest bewaren, maar niet bij aardappelen was mij (nog) onbekend. Ook deelt ze een lijstje met welke groenten je niet in de koelkast moet bewaren, waarbij een aantal steevast wel in die van mij terecht komen, zoals paprika en komkommer. Oeps.
Iets waar ik nog niet zo lang geleden achter ben gekomen is het verschil tussen THT en TGT. THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en TGT voor ‘te gebruiken tot’. Bij THT kun je het vaak nog wel na de datum die op de verpakking staat eten of drinken, hierbij vertrouwende op je eigen zintuigen om te beoordelen. Maar bij TGT is de datum die aangegeven staat toch echt de uiterste datum om het product te nuttigen. Meer hierover op de site van het Voedingscentrum. Kennis van dit verschil kan ervoor zorgen dat je minder snel iets weggooit (of niet ziek wordt).
Ik ga je hier niet met cijfers om de oren slaan hoeveel voedsel er verspild wordt in Nederland, ik denk dat velen zich hier wel bewust van zijn. Ik maak me er zelf in ieder geval nog wel eens schuldig aan, vooral teveel gekookte aardappels zijn een verspillingsbron. Ik doe ze dan braaf in een potje in de koelkast, maar vergeet dit de volgende dag vaak. Gelukkig doe ik ook goede dingen om verspilling tegen te gaan, door bijvoorbeeld restjes als lunch te eten (koud of warm maakt mij niet uit). Dit zijn dan wel vaak gerechten, dus geen losse aardappels zoals je wel begrijpt. We maken ook overal soep van, of gooien bepaalde groentes/fruit in een smoothie. En als ik ergens teveel van heb (zoals een bult druiven van de buren deze week), deel ik het graag met anderen. Want weggooien voelt nooit goed, en is zonde. En dus let ik er extra goed op deze week en hopelijk trek ik die lijn door.
De Verspillingsvrije Week duurt nog een aantal dagen, doe je mee?