Bewuste Burgers: Anita van der Meulen
Bewuste Burgers: Anita van der Meulen
Anita van der Meulen (42) probeert zoveel mogelijk plastic te vermijden.
Anita:
Ik had al langer een ongemakkelijk gevoel bij de enorme hoeveelheden plastic die in onze maatschappij worden gebruikt. Je kunt geen schaar, komkommer of speelgoed auto kopen, of het zit in plastic verpakt. Mijn dochter van acht begon er ook al over. Zij had het er op school over gehad. Toen zag ik in een winkel het boek “Het Zero Waste Project”, van Jessie en Nicky Kroon liggen, met tips voor plastic vrij leven zonder afval. Dat heb ik toen gekocht en het heeft me enorm geïnspireerd.
Ik heb niet de illusie de wereld plasticvrij te kunnen maken, maar denk dat ik op mijn eigen kleine schaal wel een bijdrage aan een mooiere wereld kan leveren. Als je naar het grote plaatje kijkt, kun je gemakkelijk moedeloos worden, maar voor het hele leven geldt, dat je je moet richten op hetgeen waar je wel invloed op hebt.
Broodzak
Inmiddels neem ik altijd een eigen tas mee naar de winkel en gebruik ik bijenwasdoekjes in plaats van plastic folie. Voor het brood heb ik een katoenen broodzak gekocht. Toen ik daarmee voor het eerst naar de bakker in ons dorp ging, voelde dat ongemakkelijk. Toen ik het uitlegde aan de verkoopsters, reageerden ze echter heel geïnteresseerd. Ze wilden bijvoorbeeld weten hoe het met invriezen ging. Ik vertelde dat dat in principe geen probleem was, wanneer je het maar tot een week beperkte. Ik heb mijn ervaringen vervolgens op instagram gedeeld en er ook de bakker in getagd. En toeval of niet, maar een paar weken later verkocht deze bakker ook broodzakken!
Als ik kaas koop, neem ik bijenwasdoekjes mee en nootjes laat ik in potten doen. Boodschappen doen duurt zo wel veel langer. Je moet bij allerlei verschillende winkels langs en raakt met iedereen in gesprek. Dat is gezellig maar het kost veel tijd. Toen ik een half jaar geleden burn out raakte, ben ik wat gemakkelijker geworden. Mijn gezin heeft altijd prioriteit. Dus als ik weinig energie heb, spendeer ik het aan hun.
Mealplanning
Helaas hebben we in het Noorden geen bulk winkels (verpakkingsvrije winkels,red.). Dat zou zoveel praktischer zijn. Via internet bestel ik zoveel mogelijk grote verpakkingen, zoals bijvoorbeeld pakken van 5 kg meel. Dat scheelt weer.
Verder doe ik aan mealplanning. Als je goed nadenkt over wat je wanneer gaat eten, verspil je minder voedsel en gebruik je uiteindelijk ook minder verpakkingsmateriaal. Iedere week ga ik daarom even zitten om een planning te maken, waar ik dan ook in een keer de inkopen voor doe.
De extra aardappels doe ik bijvoorbeeld gekookt, gestampt en geportioneerd in de vriezer. Zo ook de boterhammen van de kinderen. Die smeer ik en doe ik in plastic zakjes. Ze mogen ze dan zelf pakken. Ik koop ook geen snacks als kaas dips, maar gewoon een grootverpakking smeerkaas en van die borrelstokjes. Die doe ik dan in bakjes. Rozijnen idem dito. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.
De bakjes en plastic zakjes was ik vervolgens af, om ze opnieuw te kunnen gebruiken. Soms heb ik daar niet zo’n zin in, maar het geeft toch voldoening om het wel te doen.
Glazen pot
Ik maak ook mijn eigen schoonmaakmiddel. Het recept is als volgt: vlokken van een blok marseille zeep raspen. Die in water oplossen en koken. Voor de lekker doe ik daar wat etherische oliën bij. Een nacht laten staan. Staafmixen en in glazen potten overgieten. Alles wordt prima schoon en het is bovendien zacht voor je handen.
Verder zijn er nog kleine dingen als shampoo en conditioner in zeepvorm. Die voldoen prima. En ik gebruik katoenen watten om make-up te verwijderen. Dat soort dingen geef ik ook wel eens aan vriendinnen kado. Voor de bewustwording. Maar ik dring niemand wat op.
Mijn man heeft bijvoorbeeld liever mayonaise in een knijpfles. Omdat ik verantwoordelijk ben voor de inkopen, koop ik wat ik denk dat goed is: dus mayonaise in een glazen pot. Maar de enkele keer dat hij boodschappen doet, moet hij zelf weten wat hij in huis haalt. Het is wel leuk om te merken dat de kinderen dan vragen gaan stellen:
‘Waarom papa?’ zeggen ze dan, ‘je kunt toch ook uit een glazen pot eten? Dat is beter voor het milieu!’”
De serie Bewuste Burgers wordt mogelijk gemaakt door: Burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide, Friese Milieu Federatie en It Fryske Gea. Janna van der Meer interviewt iedere twee weken een bewuste burger (m/v), die zich inzet voor natuur en milieu.